fredag 27 december 2013

Valparna är här!!!



Efter ett helt dygns valpvaka kom äntligen de små liven till världen. Sheila hade då bäddat frenetiskt, slickat sig och sprungit rundor i valplådan. När det väl närmade sig så tryckte det på i kisseblåsan och vi fick springa ut och in för att kissa. Jag hade turen att få hjälp av min bästa vän, Ottilia, som tidigare varit med under en valpning. Vi är dig evigt tacksam för all hjälp och allt tålamod <3 

Den 26/12 kl 07.11 föddes tikvalp nummer ett. En stor tik på 400g. Hon föddes i säte (med tassarna neråt) så det var bara för mig att ta fram trasor och försiktigt lirka ut henne i takt med Sheilas värkar. Allt gick som tur var bra, trots Sheilas fruktansvärda smärta som kunde skrämt livet ur vemsomhelst. 
Sheila förstod direkt vad som skulle göras vid födseln och började snabbt slicka/bita bort både fosterhinna och navelsträng. Även moderkakan åt hon upp med god aptit ;-)

    Vi är ännu inte helt säkra på färgen på denna guldklimp, men vi misstänker antingen orange roan          eller goldenfärgad (ljust röd). Vilket fall så är hon underbart vacker och än så länge den mjukaste i kullen! Även här förstod Sheila vad som skulle göras och slickade varsamt valpen, innan hon hjälpte henne till spenen för lite di. 

Klockan 08.30 kom tikvalp nummer två, ännu en stor tik på 400g. Denna gången föll det sig naturligt, valpen kom med huvudet först och Sheila visste precis vad som skulle göras. 

Den vackert mörkröda tiken som för övrigt är den mest livliga och den som hellre snor de andras tutte än nöjer sig med sin egen :-) Denna tiken trodde vi från början var brun, då valparna kommer ut våta och ser då genast mörkare ut. Kan dock nu se att hon är mörkt röd, som för mig är den vackraste röda färgen. Ser fram emot att se hur båda dessa guldklimpars färger artar sig!

När klockan blev 10.25 så tyckte Sheila att det var dags för nästa valp. Det var en alldeles underbar svart valp med vita tecken, precis på samma ställen som Sheila hade när hon var liten. Denna lilla tik vägde endast 310g så hon fick snabbt smaka på mammas mjölk, med lite hjälp såklart. 


Denna lilla valp har nu gått upp till 410 gram så ni kan ju tänka er att hon diat en hel del :-) 

Vid detta laget var Sheila ganska utmattad, och vi kunde ju se att det var en kvar, så då fick hon lite extra energi i form av druvsocker och grädde, för att orka med att få ut valp nummer 4.

Den sista valpen kom lika smidigt som de två senaste, och Sheila skötte henne med bravur. Tikvalp nummer 4 är svart, precis som sin ena syster, dock utan vita tecken. Hon föddes kl 11.25 och vägde 300 gram. 


De två svarta är så vackra och mjuka, dock lite svårare att hitta bland spenarna, då de perfekt smälter in i sin mammas svarta päls ;-) 

Allt har gått bra inatt och Sheila har sovit och tagit så bra hand om sina små. Jag är sååå stolt över min fantastiska tjej som redan nu visat sig vara en riktig mönstermamma <3 

Här kommer en bildbomb, kan tänka mig att det är mer uppskattat än text!




















Ska ta enskilda bilder på de små, idag tänkte jag, och även komma på bra tilltalsnamn så man har något att kalla de för :-) 

Nu ska vi njuta <3


/Mamma Sheila och fyra små prinsessor 


































3 kommentarer:

  1. Stort Grattis till mamma Sheila och matte
    Lycka till med de små

    SvaraRadera
  2. Stort grattis till de små valparna! Åh vad glad jag blev när jag såg att det äntligen hade hänt!!
    Ser fram emot mera bildbombande så snart ni orkar och har lust - och Sheila tycker det är ok!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej ! Åh stort stort grattis till de 4 princessorna. Kan ju inte se bättre ut. Så tjocka och härliga de ser ut. Spännande med den ljuse vad den är för färg, måste väl vara orange? Inga dåliga vikter på dem. Skönt höra att allt gick så bra. Nu har vi själva passerat 4 veckors sträcket och väntan är olidlig. Får njuta av dina små så länge.
    Kram Helena & Molli

    SvaraRadera